“Elsa Schiaparelli rođena je sa elektro-šokom u ruci.” 

Tako ju je Vogueova bivša modna urednica, Bettina Ballard, opisala 1960., 33 godine nakon što je Schiaparelli započela karijeru kao modna dizajnerica s Vogueom. Elsa se vidjela prvenstveno kao umjetnica, a zaista je nevjerojatno svjedočiti kako njezina ostavština još uvijek živi i nadahnjuje druge kroz rad Daniela Roseberry-a. Nitko ne može pogledati njegove kreacije i negirati njihovu umjetničku esenciju. Sa svakom kolekcijom, Roseberry ulazi u arhivu Schiaparelli i uspijeva oživjeti njen duh. Oboje dijele divljenje prema ženstvenoj figuri, a njihov dizajn naglašava ženski struk, ramena i siluetu.

Kolekcija SS 2024 prikazuje dvije različite teme i odaje počast različitim utjecajima. Jedna strana kolekcije crpi inspiraciju iz Elsine fascinacije astrologijom i otkrića njezinog ujaka o površini Marsa, koji je skovao i izraz ‘martian’ (marsovac). S druge strane, kolekcija je pod utjecajem Roseberryjeve matične države Texas, s bandanama napravljenim od ručno izrađenih svjetlucavih elemenata i kaubojskih čizama koje sežu do bedara. Kroz liniju, Elsini jedinstveni potpisi poput ključanice, mjerne vrpce i dijelova tijela su raspoređeni kroz kolekciju poput skrivenih blaga.

Moji favoriti

Stvarno volim svaki komad iz ove kolekcije. Uživanje je gledati, ne samo gotove modele nego i način, umijeće stvaranja kolekcije, što je djelimično prikazano u videima na Schiaparelli Instagram profilu. Scene iz ateljea otkrivaju živopisan ansambl mladih ljudi koji se bave ručnim šivanjem, bojanjem, rezuckanjem, nizanjem perli- pri tome stvarajući čistu magiju.

Jedan od mojih omiljenih komada je haljina “Creature” s naglašeno zaobljenim ramenima i proreznim prednjim dijelom, ukrašena krem laticama s efektom ljuskica, sačinjenih od mikro-šljokica.

Ima odgovarajuću balaklavu s lažnim trepavicama i kosom.

Druga haljina je također s naglašenim, zaobljenim ramenima, nadahnuta ikoničnom kostur-haljinom koju su osmislili Elsa Schiaparelli i Salvador Dali 1936. godine, u potpunosti vezena u baršunastom koncu i ukrašena iluzijom vidljivog skeletona.

Odličan detalj je hibridna geometrijska naušnica koja obuhvata školjku uha, “našminkanog” kristalima, s motivom kornjače optočene Swarovski kristalima.

Treća haljina je “robot haljina” s naglašenim ramenima, upletenim Swarovski kristalima i elektroničkim čipovima u srebrnom i zelenom metalu, opisana kao “Matična ploča, mikročipovi, tehnika starog svijeta i tehnologija novog svijeta.”

Roseberry

U intervjuu za System-Magazine, Daniel Roseberry je rekao: „Kad sam počeo (raditi za kuću Schiaparelli), nisam imao interesa da se upuštam u ostavštinu jer sam smatrao da je to već potrošeno prethodnih godina. Stvarno sam pokušao ponovno uspostaviti glas kuće i učiniti ga osobnim. Kad sam osjetio da smo to učinili na nekoj razini, uspio sam se vratiti njenom radu. Ostao sam oduševljen, ponizan i u krivu o važnosti koju njezin rad još uvijek ima. Što se više inspiriram njenim radom i koristim ga kao polazište, to moj rad čini boljim. Elsa je bila osebujnog karaktera, kada bih je upoznao na večeri- vjerojatno bih se bojao započeti razgovor. To je razlog zašto sam odbijao čitati njezine biografije.”

Na današnjoj sceni, gdje se čini da dizajneri često ili repliciraju ili poništavaju nasljeđe originalnih kreatora brenda, zadržati prepoznatljiv stil i autentičnost brenda, a ujedno ga učiniti svojim osobnim, autorskim radom zahtjeva istinsku vještinu, domišljatost i genijalnost.. Daniel Roseberry ima to sve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top