Thierry Mugler i Pariz, veza duga više od pet desetljeća, prikazana kroz nesvakidašnju retrospektivnu izložbu u The Musée des Arts Décoratifs, bila je nezaobilazna stanica 2022. Djela ovog velikog umjetnika, dizajnera, fotografa, kostimografa, multidisciplinarne ikone, izložena su na dva sprata, podijeljena u nekoliko činova.

Izložba tematski spaja kostime, animirane projekcije, fotografije, muziku.. prolazeći iz jedne prostorije u drugu smjenjuju se emocije posmatrača koji iz svijeta faune i okeana, okruženi zvukovima prirode i klasične muzike, lagano koračaju u svijet pop-diva, glamura i „Too Funky“ George Michaela, videa koji je Mugler režirao 1991.

Futurizam

Izložba počinje kreacijama inspiriranim ekscentričnim svijetom morskih dubina, te prelazi u svijet insekata i njegove kolekcije Les Chimeres iz 97. godine koja se nadovezuje na glamurozni svijet Nimfe, meduza, te se nastavlja u prikazima fantastičnog svijeta inspirisana djelima Julesa Verne-a.

Futurizam je dugo bio inspiracija Mugleru, te je naravno prikazana i njegova kolekcija Maschinenmensch (Ljudski stroj) iz 1995., gdje atmosferu u prostoriji dodatno podiže zvučna podloga otežanog disanja pod gas maskom (prilično aktuelno od 2020.do danas).

Crno-bijeli dekor idealan je za predstavljanje kreacija od lateksa i vinila, nabijene erotikom i fetišizmom; Muglerova Glamazonka iz 70ih je urbana žena čiji stil je u potpunoj suprotnosti s hipi pokretom i modom tog perioda.

Renesansa

Svaki čin izložbe je bitan i nemoguće je izdvojiti nešto kao vrhunac njegove karijere, čime god se bavio Mugler je bio vrhunski.
Zanimljiva je priča vezana uz modnu kampanju za koju je angažirao Helmuta Newtona, dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, te se u procesu previše involvirao i imao više nego dovoljno sugestija, toliko da se Newton u jednom trenutku okrenuo i rekao ukoliko misli da može bolje neka uzme fotoaparat i sam uradi kampanju- što je Mugler sa zadovoljstvom i uradio! Tako su nastale fotografije njegovih muza, Glamazonki na egzotičnim lokacijama kao što su Sahara, Grenland, krov Pariške opere… Time postaje jedan od prvih dizajnera koji je sam fotografisao svoje kampanje i to vrlo uspješno.

Posljednja stanica ove grandiozne izložbe je rezervisana za kostime predstave Macbeth za Comédie-Française. To je bila najskuplja kostimografija urađena za predstavu u toj instituciji. Kroz 4D projekciju posjetioci imaju priliku da pogledaju dijelove predstave, a dovoljno je samo par minuta ispred tog zida da vas potpuno uvuče u tragični svijet Shakespeara, iako su u pitanju samo segmenti plesa Lady Macbeth ogoljene do primarnog kostima nalik pamučnim oblogama. Kostim se naravno mijenja, te možete na lutkama vidjeti par originalnih kostima iz predstave igrane 59 puta, uključujući i kostim Lady Macbeth koji je velika skulpturalna krinolina; dizajner je kroz kostim htio dočarat osjećaj zarobljeništva.

Zaista je nevjerojatno kako je Mugler oživio svoju umjetnost i strasti na raznim područjima, etablirajući se kao pravi renesansni umjetnik našeg vremena.

*Tekst je originalno napisan za Fashion.Beauty.Love Magazine: https://fbl.ba/modna-dizajnerica-neira-sinanbasic-nas-vodi-na-parisku-izlozbu-thierry-muglercouturissime/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top